Dorty – tipy a zajímavosti

Narozeniny. Svatba. Nejrůznější výročí. Nebo jen tak pro radost. To vše jsou příležitosti, ke kterým se hodí opatřit dort. Sladká nádhera, která potěší jak chuťové buňky, tak i oko. Lidská fantazie je neomezená a stejně neomezené jsou v současné době i možnosti pro výrobu dortů.

Nejtradičnější jsou dorty narozeninové. Piškotový korpus promazaný nejrůznějšími krémy, čokoládou nebo medem. Ke zdobení svrchní části se obvykle používají kromě klasických krémů nebo šlehačky i ozdoby jako barevné bonbóny, sypání, cereálie nebo oříšky.

Jak různorodé může být zdobení nebo chutě, tak rozmanité je i provedení. Dorty kulaté, hranaté, velké, malé. S jedním patrem, nebo dvěma… V minulosti bylo vytváření dortů výsadou cukrářských mistrů, kteří díky profesionální výbavě měli daleko větší možnosti. Dnešní doba skýtá velmi podobné možnosti i běžným zákazníkům, kteří mají hodně kreativního ducha a šikovné ruce.

I do dortové tvorby se promítají trendy. Nezřídka se setkáváme s postavičkami z oblíbených kreslených seriálů. Nebo s nejrůznějšími částmi těla. Dort lze ozdobit i fotografií na jedlém papíře. Buď fotografií oblíbeného motivu oslavence, nebo přímo fotografií oslavence nebo nějaké pěkné chvilky, na kterou má oslavenec silné emocionální vzpomínky. Díky tomu i dort získá další emotivní náboj navíc. Prakticky vším, co udělá radost obdarovanému. Mnohdy je možné zaměnit hotový výrobek s originálem.

Jednou z klasických ozdob jsou samozřejmě svíčky. U dětí a příslušníků mladší generace jejich počet roste úměrně jejich věku. U starších lidí (zejména dam) se s ohledem na jejich pokročilý věk buď svíčky vynechávají, nebo jejich počet zůstává po dlouhou dobu stejný.

Další příležitostí, ke které se tradičně dorty vyrábějí, je samozřejmě svatba. Při zhotovování svatebního dortu je třeba znát celkový ráz hostiny, vkus snoubenců a v neposlední řadě i finanční možnosti. Takové dorty bývají honosnější, a proto se jejich výroba velmi často svěřuje odborníkům. Upouští se od extravagantních modelů, které by mohly pobouřit konzervativnější část rodiny.
Dort, který vyrobíte doma, možná nebude tak profesionální. Ale voní láskou a jeho tvůrce do něj kromě nejrůznějších přísad přidává také kousek sebe sama. Všechen čas, který věnuje výrobě sladkého dárku, lásku, kterou zapéká do těsta nebo vmíchává do krému. Takový dort je pak daleko sladší a voňavější.

A na závěr jedna zajímavost. Lidé na celém světě znají Sacherův dort.  Je to originální zákusek z koláčové hmoty, promazaný meruňkovou marmeládou a potažený čokoládovou polevou. V roce 1832 ho vyrobil tehdy šestnáctiletý cukrářský učeň Franz Sacher na objednávku knížete Klemense Metternicha. Byl tehdy ve druhém ročníku a tehdejší nejvlivnější muž rakouské monarchie ho pověřil, aby pro něj a jeho hosty vyrobil nějaký netradiční dezert. A protože knížecí šéfkuchař byl nemocný, dostalo se Metternichovo přání až k Sacherovi. Definitivní podobu dostal dortík až za působení Sacherova syna Eduarda, který se vyučil u dvorního císařského cukráře Demmela. A právě v této době dostal Sacherův dort jak čokoládovou polevu, tak i meruňkovou náplň.

V roce 1876 byla otevřena cukrárna a také hotel Sacher ve Vídni. Hotel existuje dosud, stejně jako Originální Sacherův dort. Tato značka je registrovaná hotelem Sacher. Tradiční receptura je ovšem po celé generace držena v nejpřísnějším utajení.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *