Nejchutnější polévky pro studené podzimní večery

Když se venku začne ochlazovat, padá listí ze stromů a je brzo tma, je nejvyšší čas zapnout sporák. Podzimní polévky jsou tím nejlepším, co vykouzlíte ze sezónní zeleniny- z dýně, květáku a kadeřávku. Ať už jste milovníky rajčatových, luštěninových, nebo brokolicových polévek, všechny vám zpříjemní chladné podzimní večery.


Polévka z máslové dýně a bílých fazolí

Ingredience:
1 větší máslová dýně
1 plechovka bílých fazolí (nezapomeňte je pořádně propláchnout vodou)
1 cibule nasekaná na kostičky
2 stroužky česneku
1 pórek, nakrájený na kolečka
500 ml kuřecího vývaru/ vody
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, dochuťte čerstvými bylinkami (tymiánem, bazalkou, rozmarýnem)

Nakrájejte dýni a dejte ji péct do trouby na 180 °C po dobu 40 minut. Na olivovém oleji orestujte cibuli a pórek, přidejte česnek. Do hrnce s cibulí, pórkem a česnekem přidejte na kostky nakrájenou dýni a zalijte kuřecím vývarem nebo vodou. Vše osolte a opepřete, přidejte bílé fazolky a vařte 20 minut. Je na vás, zda polévku rozmixujete a vytvoříte tak její krémovou verzi, nebo ne. Na konec ji ozdobte třeba bylinkami nebo dýňovými semínky a můžete servírovat.

Rychlá květáková polévka

Ingredience:
1 malý květák
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1 pórek
400 ml vody
1 kelímek smetany na vaření (lze použít i smetanu rostlinného původu- rýžovou, kokosovou, sójovou)
2 lžíce olivového oleje

V širokém hrnci rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli, pórek a půl čajové lžičky soli a restujte za občasného míchání 10 minut. Vmíchejte česnek a vařte 1 minutu. Přidejte květák, vodu a smetanu a duste, dokud květák nezměkne. Pomocí tyčového mixéru vytvořte hladký krém.

Kadeřávkový krém

Ingredience:
150 g kadeřávku
4 střední šalotky
4 velké stonky řapíkatého celeru
3 lžíce olivového oleje
300 ml zeleninového vývaru
3 středně velké brambory
1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

V hrnci rozpalte olivový olej a přidejte na kostičky nasekanou šalotku s celerem. Restujte se solí asi 10 minut, než šalotka zhnědne. Teď můžete vmíchat zeleninový vývar a brambory. Vařte cca 20 minut, dokud brambory nezměknou. Poté přidejte nahrubo nasekané listy kadeřávku a vařte dalších 10 minut. Na závěr polévku rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou a pepřem.

Autorka článku: Anežka Netočná