Recenze: Hlíva ústřičná – recept na maso s hlívou

Na otestování nám dorazila hlíva ústřičná, zpracovaná v tobolkách, sušená vcelku a sušená drcená. Hlívu pěstují a za čerstva zpracovávají Gabrhelíkovi se zaměstnanci přímo v České republice. Vše je jen hlíva ústřičná, ani v tobolkách kromě nasušené a nadrcené hlívy nic navíc nenajdete. Což je poznat i podle příjemné vůně.

S produkty dorazily i průvodní letáčky, na kterých se dočtete zajímavé informace především o pozitivních účincích hlívy ústřičné. Testujeme využití produktů a z hlediska subjektivních pocitů a dojmů také vliv hlívy ústřičné v tobolkách. Tobolky se berou po dvou denně. Kromě želatiny obsahují kapsle jen drcenou nasušenou hlívu. Na fotografii je vysypaný obsah jedné kapsle – 350mg prášku a je to pořádná hromádka. Kapsle testujeme i se staršími syny. Recenzi přímo na kapsle zveřejním po měsíci testování. Už teď vím, že si dokoupím další várku 240 kapslí, cítím se po týdnu užívání lépe, ale v tomto případě je určitě lepší hodnotit vše po delší době. Vysypaný prášek z kapslí příjemně voněl houbami. Připomnělo mi to dětství, kdy jsme měli krásné lesy hned za zahradou, hub tam rostla spousta a na jídelníčku bývaly v hojném množství. Kapsle s hlívou ústřičnou se polyká dobře. Dá se samozřejmě snadno otevřít a prášek vysypat na lžičku, kdybyste chtěli obsah polykat samostatně.


Recept: Maso s hlívou ústřičnou

Sušenou hlívu jsme otestovali v omáčce k masu. Maso na houbách mám osobně moc ráda. Synové houby nejí, takže moc často podobný oběd nedělám. Ale to se může snadno změnit, hlavně díky nasušené a nadrcené hlívě. Hlívu jsem zkoušela do jídelníčku zapravit vícekrát. Čerstvou jsme ji dávali do polévek, zkoušeli jsme ji jako řízky apod. Ale nikdy to nebyla taková dobrota, že bychom si chtěli recepty zopakovat. Což mi bylo trochu líto, vzhledem ke všem pozitivním zdravotním účinkům, kterými se hlíva může holedbat. Je to jedna z nejvíce pěstovaných a využívaných hub na světě.

Maso na houbách jsem dělala jednoduchým způsobem. Namočila jsem sušenou hlívu do vody (asi půl hodinky předem), zpěnila si cibulku na másle, přidala kuřecí maso na kousky (jiné synové nejí), přidala sůl, pepř, kmín, pak jsem přidala hlívu bez vody a chvíli nechala podusit. Mouku přidávám do omáček v této fázi, před nalitím vody. Obalí se na maso a ingredience, nepřipaluje se a omáčka chutná jemněji, než když jsem ji přidávala ke konci. Protože je mouka více povařená a navíc tam nejsou ani hrudky. Vše jsem zalila vodou, ve které se máčela hlíva a nechala povařit do měkka. Podávali jsme s rýží. Maso i omáčka, ochucené hlívou, synům velmi chutnalo. Hlíva samotná si je nezískala, ale pokud příště použiji drcenou sušenou a nebudou ji muset jíst vcelku, tak očekávám prázdný talíř. I mně oběd chutnal velmi, snědla jsem i houby, ale vcelku sušené si u nás místečko nenajdou. Sušená a drcená hlíva ústřičná ovšem ano. Používá se nejčastěji právě jako koření a to budu ráda využívat i dál. Kromě omáček a polévek je spousta dalších možností, kde drcenou hlívu využít. Přijde mi chuťově navíc výraznější, než když jsem ji používala v čerstvém stavu. Koření obecně moc nepoužíváme, ale v tomto případě vím, co do pokrmu přidávám a chuť je pro nás velmi příjemná. Případné zdravotní účinky jsou už bonusem navíc.

Co velmi oceňuji, je pečlivost, s jakou je vše zabalené. Celkově je znát, že se majitelé pěstování, zpracování i následné rozesílce poctivě věnují a moje důvěra v takový produkt je vysoká.

Hlívu ústřičnou můžete koupit zde: http://www.hliva-ustricna.cz/

Autorka recenze: Eva Králová

1 komentář u „Recenze: Hlíva ústřičná – recept na maso s hlívou“

  1. Hlíva je super. My problémy s konzumací hub nemáme, takže vařím „dršťkovou“ polévku, smažím jako řízek, přidávám pod maso. I když máme houby sušené i namražené doma, občas koupím i hlívu. Nejen že nám chutná, navíc je i zdravá.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *