Recenze – kniha Luštěniny

Chcete-li objevit kouzlo a nezapomenutelnou chuť luštěnin, zcela určitě byste si neměli nechat ujít stejnojmennou novinku „Luštěniny“ od Georginy Fuggleové, jež vydalo nakladatelství Metafora s.r.o..

Hned jak jsem tuhle knihu poprvé spatřila, věděla jsem, že ji musím mít, a že to je to pravé pro mě a moji rodinu. Plně chápu, že luštěniny nejsou asi pro mnoho lidí to, co by zrovna ve svém jídelníčku vyhledávali, ale je to jedna z mála potravin, u které, když objevíte její kouzlo, tak si ji prostě zamilujete.

Hodně lidí luštěniny do svého jídelníčku nezařazuje hlavně kvůli mylnému přesvědčení a strachu z případných potížích spojených s plynatostí, nafouklým břichem a zažívacími problémy. Pokud jsou však luštěniny správně připraveny a upraveny, nemusíte se ničeho z výše uvedeného obávat. Naopak vám budou bohatým zdrojem minerálních látek (vápníku, fosforu, draslíku, vitamínů skupiny B), velkého množství vlákniny, bílkovin a s minimálním obsahem tuku.

A na co všechno se můžete v této krásné a úžasné knize těšit?

Kuchařka obsahuje jednoduché, rychlé a hlavně velmi chutné recepty na jednotlivé předkrmy, polévky, hlavní jídla a dezerty, takže si opravdu z této široké skladby jídel vybere opravdu každý.

Nemusíte se bát ničeho složitého nebo finančně náročného, neboť všechny recepty jsou velmi levné, bezlepkové, ideální pro udržení optimální váhy, s dokonalým rozložením jednotlivých zdrojů bílkovin, vláknin a sacharidů.

V úvodu knihy se seznámíte s tím, jak dokonalé „luštěniny“ vlastně jsou a představí se vám v těchto jednotlivých odstavcích:

Luštěniny mají výtečnou chuť. Jsou součástí jídelníčků odjakživa.

Luštěniny jsou vzrušující. Jsou krásně barevné. Samotná kniha je rozdělena do barevných kapitol dle barevnosti jednotlivých luštěnin.

Luštěniny vás potěší. Jsou vhodné i konzervované, jež se nemusí dále namáčet a zdlouhavě vařit.

Luštěniny jsou výživné. Neobsahují tuky, jsou bezlepkové.

Luštěniny (občas) vyžadují přípravu. Některé z luštěnin se musí předem namáčet, ale to vůbec nevadí.

Následuje názorná „barevná luštěninová paleta“ s podrobným popisem tj. „něco málo o luštěninách“, která vám pomůže se v jednotlivých luštěninách snadno zorientovat.

Přiznávám se, že jsem si naivně myslela, že o luštěninách a jejích druzích vím prakticky všechno, ale byl to omyl! Tato kniha mě z mého mylného přesvědčení rychle vyvedla a zasvětila do dalších druhů luštěnin, pro mě dosud neznámých, což příjemně ocenila v jídelníčku nejen moje rodina, ale i já, neboť náš doposud nudný jídelníček dost oživila a zpestřila.

Některé názvy luštěnin jako například Adzuki – malé červené fazolky, Edamame, černá čočka Beluga apod., jsem slyšela poprvé v životě a netušila jsem, že luštěniny můžou být tak rozmanité; a že vaření z nich může být tak obrovská zábava a „pastva pro oči“.

Kniha vás také seznámí s tím, jaké luštěniny je vhodné namáčet předem a jaké nikoliv, jak je nejlépe zpracovat a samozřejmě i přibližnou dobu jejich přípravy a vaření. Nezapomíná se zmínit i o samotném „klíčení luštěnin“, jehož výsledkem je snadno stravitelná a zdravá ingredience, vhodná na obložený chléb či do salátů. Není nic jednoduššího, než si luštěniny nechat doma naklíčit a připravit si z nich lahodný pokrm.

A jaké že jsou ty barevné skupiny luštěnin?

Luštěniny jsou rozděleny na bílé, černé, zelené, žluté, červené a hnědé. Na hřbetu knihy, kde se většinou v knize listuje, jsou prostředky stránek označeny barevnými půlkruhy, vyznačující jednotlivé barevné kapitoly dle luštěnin. Budete-li tedy hledat nějakou inspiraci podle toho jakou momentálně máte k dispozici doma luštěninu, snadno najdete začátek i konec požadované kapitoly, a to ať už knihu otevřete prakticky kdekoliv.

Hned na první pohled je kniha „Luštěniny“ souborem velmi chutných receptů. Jednotlivé recepty jsou v horní části stránky pojmenovány včetně kratičkého odstavce, jež vám daný pokrm v krátkosti představí, popíše a navnadí chuťové pohárky.

Nalevo od názvu a popisku jídla je vždy odstavec s výčtem surovin, případně dalších surovin na ozdobu. Souběžně s ním následuje uvedená doba přípravy, případné namáčení nebo chlazení, doba vaření, počet porcí a samozřejmě nesmí chybět i samotný postup přípravy, který je dopodrobna popsán hezky krok za krokem.

Navíc většina receptů je doplněna fotografií jídla, takže si můžete udělat ideální představu o tom, jak bude dané jídlo nejen vypadat, ale i chutnat. Fotografie jsou krásně ostré, barevné, zachycující originálním způsobem detaily každého jídla.

Košilku nebo tzv. všitý obal knihy lze použít při vaření jako záložku. Není nic příjemného při vaření s kuchařkou v ruce, když se vám z ničeho nic kuchařka zavře, a vy pak musíte zdlouhavě dohledávat stránku s receptem.

Tahle „záložka-košilka“ vás tohoto problému navždy zbaví! Prostřednictvím ní si vybraný recept prostě jednoduše založíte, a když budete potřebovat, tak knihu otevřete na tom správném místě. Je to velmi důmyslná vychytávka, za kterou autory knihy moc chválím.

A teď už je čas začít se vzrušující přípravou – vařte, jezte a užijte si luštěniny!

Kniha Luštěniny se mi moc líbila nejen díky celkovému zpracování, ale hlavně díky výběru skladby jednotlivých jídel a receptů. Všechny jsou rychlé, jednoduché, a hlavně ze všech dostupných potravin, což jsem ocenila asi nejvíce. Knihu všem doporučuji!

Knihu Luštěniny můžete zakoupit zde: http://www.metafora.cz/cz/produkt/lusteniny.html

Autorkou recenze je Andrea Bátovská https://andreabatovska.blogspot.cz/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *