6 snadných receptů na výrobu domácí zmrzliny a nanuků

Léto, sluníčko, prázdniny. Nejkrásnější období v životě nejen školních dětí, ale i jejich rodičů. Nastává doba odpočinku, koupání a pohody. K takovému času neodmyslitelně patří i nejrůznější dobrůtky. A jednou z nich je zmrzlina. Ať už točená, nebo balená. V obchodech nalezneme celou škálu nanuků všech možných velikostí, barev a chutí. Ale ne vždy jejich kvalita odpovídá tomu, co je uvedeno na obalu. Příliš mnoho umělých barviv a cukrů jednak ubírají na chuti a jednak zrovna neprospívají našemu zdraví. Vyrobte si nanuky doma, snadno a rychle.

Domácí výroba nanuků a zmrzliny je poměrně jednoduchá záležitost a máme přesný přehled o tom, co jsme do naší zmrzliny dali. Stejně, jako v obchodech, si můžeme vybrat, zda si dáme raději zmrzlinu vodovou, smetanovou, nebo tvarohovou.

1. Ovocný nanuk s rozinkami a agarem
500 ovoce podle chuti nebo sezónní nabídky
0,5 l vody
½ hrnku rozinek
1,5 lžíce agarového prášku
Špetka soli
Omyté ovoce rozkrájíme na kousky a svaříme s rozinkami a špetkou soli. Pokud máme k dispozici jablka nebo hrušky, vaříme je déle – zhruba 20 minut. Ostatní ovoce stačí povařit tak kolem 5-10 minut. K rozvařenému ovoci přidáme agarový prášek a směs rozmixujeme. Poté jí nalijeme do vhodných nádob (buď speciální nádoby na zmrzlinu, nebo například do nádobv na led). Pokud chceme nanuka s dřívkem, vhodné dřívko vložíme do ještě tekuté vychladlé směsi. Vše vložíme do mrazáku. POZOR – moc dlouho nevydrží. Velmi rychle se spotřebovává.

2. Jogurtový nanuk s příchutí malin a broskví
1 hrnek čerstvých nebo mražených malin
200 gr čerstvých nebo kompotovaných broskví
500 gr smetanového jogurtu
Formičky na nanuky
Dřívka
Polovinu jogurtu smícháme s rozmixovanými broskvemi a druhou polovinu s malinami. Obě směsi střídavě plníme do formiček. Zmrzlinové pohárky budou hezky barevné a lahodné. Do směsi vložíme dřívka a dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny.

3. Domácí Míša
1 smetana ke šlehání
1zakysaná smetana
250 gr tvarohu (ve vaničce)
Přísada dle chuti (ovoce, lentilky)
Čokoládová poleva
Vyšleháme šlehačku, přidáme smetanu, tvaroh a vybranou přísadu. Naplníme nádobky a necháme, nejlépe do druhého dne, zmrazit. Pokud máme chuť, zmrzlé nanuky namáčíme do čokoládové polevy.

4. Ovocné nanuky
2/3 hrnku pomerančového džusu
6 velkých jahod
¼ hrnku malin
¼ hrnku borůvek
Všechno ovoce omyjeme (pokud máme čerstvé) a rozmixujeme ho s džusem na kaši. Naplníme formičky na nanuky a vložíme nejméně na 4 hodiny do mrazáku. Předepsané množství surovin vystačí na 6 porcí nanuků.

5. Cuc s černým rybízem
0,5 l džusu z černého rybízu
340 gr borůvek – čerstvých, nebo mražených
110 gr krystalového cukru
Šťáva z půlky citrónu
Rozmixujeme džus, borůvky, cukr a citrónovou šťávu. Dospělým se doporučuje přidat trochu vodky. Výsledek je na prosto bezkonkurenční. Hotovou směs naplníme do formiček a dáme zmrznout do mrazáku.

6. Jahodová lahůdka
25O gr měkkého tvarohu
2OO gr krupicového cukru
5 jahod
Tvaroh rozšleháme s cukrem a vmícháme jahody. Necháme zmrznout v mrazáku. Uvedené množství surovin stačí na 6-8 porcí.

Máte vlastní osvědčené recepty na výrobu domácí zmrzliny nebo nanuků nebo pěkné fotky? Zveřejněte je na naší FB stránce Venilafi rady, tipy, návody.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte a lajkujte.

Autor: Martina Šlejtrová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *