Elixír zdraví z kurkumy

Kurkuma je legendární ingrediencí díky jejímu starodávnému původu a prospěšným vlastnostem. Díky své zlaté barvě a vůni získává exotický nádech, a je v kuchyni stále více populární. Toto vzácné koření má mnoho antioxidačních vlastností: kurkumín pomáhá udržovat pleť mladou, protože působí proti volným radikálům.

Kurkuma má výrazné protizánětlivé a hojivé vlastnosti, a proto může pomoci zmírnit bolest kloubů a svalů a být prospěšná při bolestech hlavy a nachlazení. Špetka kurkumy do jídla, kromě toho, že dodává chuť, napomáhá trávení a zabraňuje nepříjemným žaludečním problémům.

Historie

Ájurvédská filosofie má kořeny v posvátných spisech hinduismu a jejím cílem je celková osobní pohoda a hluboká znalost sebe sama. Toto učení bylo vždy spojeno s velmi přesným stylem stravování, jehož cílem je očištění těla, prevence nemocí a udržování rovnováhy. Kvůli svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem byla kurkuma zahrnuta do každodenní stravy lidí, kteří praktikovali jógu.

Jak připravit kurkumové zlaté mléko?

Budete potřebovat:
kurkumu
vodu
mléko (kravské, nebo rostlinné)
mandlový nebo sezamový olej

Začneme přípravou kurkumové pasty. Smícháme půl šálku prášku kurkumy se šálkem vody. Jakmile se kurkuma rozpustí ve vlažné vodě, dejte ji do malého hrnce, a zahřejte na nízkou teplotu, dokud se z ní nestane hustá pasta. Celý tento proces trvá 3 až 4 minuty.

V jiném hrnci ohřejte šálek mléka a až se budete blížit k bodu varu, hrnec odstavte. Pomalu dejte do hrnce s mlékem kurkumovou pastu a pořádně ji zamíchejte. Nakonec přidejte jednu nebo dvě lžičky mandlového nebo sezamového oleje a znovu promíchejte. Kurkumové zlaté mléko můžete osladit medem, agávovým sirupem, stévií nebo jinými přírodními sladidly.

Rychlá alternativa přípravy:
Smíchejte 2 šálky mléka s 1 lžící kurkumy a rozmixujte v kuchyňském robotu nebo blenderu. Dejte do kastrůlku a zahřívejte na mírném plamenu po dobu 5 minut. Je doporučeno do zlatého mléka přidat špetku pepře, protože pomůže se vstřebáním kurkumy a jejích aktivních složek.

Autorka článku: Anežka Netočná