Jak si vychutnat kávu

Když se řekne kvalitní káva, mělo by jít vždy o kávu zrnkovou, umletou těsně před přípravou. A nestačí jen tak nějaká zrna, musí to být zrna nespálená, bez nečistot, zbytků olejů apod. Takováto kvalitní káva má pak pro organismus řadu pozitivních účinků a především si na ní opravdu pochutnáte.

Při nedávné jízdě autobusem si o sedadlo dál povídaly dvě seniorky. Jedna z nich pak pronesla: „Když jsme chodily do práce, stěžovaly jsme si, nebavilo nás to, těšily jsme se do důchodu, jak si budeme užívat. Ale ono je to čím dál horší.“ Pak následovaly informace o nemocech a starostech. A je to tak. Mnozí z nás stále čekáme, až se nám jednou bude dařit lépe, budeme mít víc peněz, času, lepší kamarády… Ovšem umění života je užívat si právě tento přítomný den a vše, co nám nabízí. A když se to naučíme, zjistíme, že jsme šťastní. Právě teď, tady a přes všechno, co je aktuálně třeba řešit, nebo co víme, že nejspíš přijde. A chceme-li se naučit ŽÍT, nejlepší je začít od věcí, které můžeme ovlivnit. Dopřávejme si kvalitní věci. Potraviny, nápoje, kvalitní cvičení, příjemné povlečení na postel…

Opravdu kvalitní káva je dostupná pro každého. Jen vědět, jak ji najít a jak ji připravit. Základ jsou kvalitní kávová zrna. Mlýnek, který kávu a její aroma nenaruší a presovač kávy. Samozřejmě, pokud máte rádi tzv. Turka s lógrem, presovač budete potřebovat spíše pro návštěvy. Celkový čas přípravy se vejde do 5 minut i s mletím kávy a vypláchnutím přístrojů.

Kvalitní zrnková káva

Říká se, že největší práci na kvalitě kávy odvede farmář. Jakmile jsou zrna sklizena, upražena a zabalena, už na jejich chuti ovlivníte jen velmi málo. Kvalitní zrnkovou kávu poznáte snadno – všechna zrna jsou přibližně stejně velká. Podobně barevná. Nevidíte na nich žádné spálení. Nejsou rozlámaná. A hlavně nejsou žluklá. Po pražení vydrží nejvyšší kvalita kávy několik týdnů. Po namletí se začne aroma z kávy ztrácet po pár minutách. Nakupovat exotickou kávu z velkých dálek, praženou loni, je nesmysl. Pokud chcete něco opravdu výjimečného, najděte si kávu tady v Česku. Nebo dováženou z blízkého zahraničí ve velmi krátké době po upražení. Nebojte se investice do kvalitní kávy, investujete tím i do svého zdraví.

Podle některých studií pravidelné užívání kvalitní zrnkové kávy snižuje u žen i mužů riziko určitých druhů rakoviny, zrychluje metabolismus a chrání nás před oběhovými nemocemi. S šálkem kávy se vám do těla dostane přes 1000 antioxidantů. Ty pak přispívají k celkovému pročištění organismu, pomáhají nám udržovat štíhlou linii tím, že odbourávají volné radikály, které právě přibývání na váze způsobují. Kofein v kávě bystří naše smysly a soustředění, mozek tak využíváme více. Odborníci tvrdí, že pravidelné užívání kávy zlepšuje kognitivní schopnosti – koncentraci, pozornost, schopnost komunikace, řeči, zpracování myšlenek a informací, tím i řešení problémů, organizaci a plánování. Káva zvyšuje i naše fyzické výkony. Šálek kávy před cvičením promění vaše výkony k nepoznání, samozřejmě pozitivně. A pozitivnější je i naše mysl a vnímání světa. Protože káva umí uvolňovat endorfiny v těle a tím se nám zlepší nálada.

Vše ale platí jen pro kávu kvalitní. To, co je běžně k dostání v super a hyper marketech, hlavně jako káva instantní, je na hony vzdálené od toho, čím pravá káva je.

Příprava kávy

Máme kvalitní zrnkovou kávu. Potřebujeme mlýnek na kávu. Nejlepší je takový, se kterým umeleme rychle i malé množství kávy jen pro sebe a snadno ho vyčistíme, aby v něm nezůstaly zbytky kávy, které by žlukly, oxidovaly a kazily by pak chuť další kávy. Zapomeňte na drahé elektrické stroje. Ideálem pro přípravu je ruční kávomlýnek HARIO. Výrobcem je japonská firma. Jeho ovládání je tak snadné, že vám kávu připraví i děti. Součástí je odměrka na jeden až dva šálky kávy, čištění je legrace a pořizovací cena do 1000,- Kč. Je lehký, takže vhodný i na cestování na dovolenou, chatu apod.

Pokud máte rádi zmíněného turka, stačí dobrou kávu pomlít a přímo v šálku zalít horkou vodou. Ovšem hodně lidem zrníčka v podobě lógru v kávě vadí. Od toho je tu presovač, který rozemletá zrna perfektně scedí a navíc umožní přípravu ještě o fous aromatičtěji lepší kávy. Opět není třeba drahých strojů. Alan Adler, strojní inženýr a lektor Standfordovy university, vytvořil geniálně jednoduchý presovač. Na trh byl uvedený v roce 2006. Jmenuje se AeroPress a dnes ho kromě běžných uživatelů využívají i mistři na výrobu výborné kávy Baristi. Pořídíte ho za necelých 800,- Kč. Snadná jednoduchá příprava i čištění zajistí kávu rychle na stůl a stejně dobrou s každým šálkem.

Přidáváte do kávy našlehané mléko? Nepokazte si ho přílišným přešleháním. Jakmile se na šlehaném mléku začne tvořit pěna jako při koupeli ve vaně, je zle, to už jste přehnali. Našlehané mléko by mělo mít vláčnou jemnou konzistenci s pidi bublinkami.

Ať je váš život stejně aromatický a zdravý, jako kvalitní šálek pravé kávy!

1 komentář u „Jak si vychutnat kávu“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *