Recenze – Hlíva ústřičná jako koření

Hlíva ústřičná je známá svými zdravotními účinky především pro imunitu, ale pomáhá při mnoha zdravotních obtížích a je výborná i na prevenci. Sušená a drcená je chuťově i vůní výrazná, proto si získala oblibu také jako koření do polévek, omáček i salátů.

Otestovali jsme drcenou hlívu – prášek z e-shopu Hliva-ustricna.cz. Hlívu pěstují v českých podmínkách ve speciální pěstírně na Moravě. Hlíva se tam přímo sklízí, suší a zpracovává a přes e-shop rozesílá rovnou k zákazníkům. Díky tomu vám domů dorazí hlíva čerstvá, prášek má velmi intenzívní vůni i chuť. Nic jiného, kromě nasušené a nadrcené hlívy, v sáčku nenajdete. Žádné další konzervanty a přídavky. Když hlíva dorazila, měli jsme víc jak rok na to, abychom ji spotřebovali. Tak jako všechny houby je vhodná pro děti od 3 let věku. V pokrmech přidávala výraznou houbovou chuť. Množstvím jsem nešetřila, mám ráda chuť hub a synům jídla také chutnala, i když houby jako takové nemají rádi. 100g drcené hlívy – prášku nám stačilo asi na 10 vařených jídel a salátů.


Hlíva patří mezi zdravotně nejprospěšnější houby. Díky tomu, že ji můžete konzumovat za syrova i sušenou v prášku, můžete ji přidávat i do čerstvých salátů. Nám třeba sušená hlíva v celku, nebo čerstvá, jakkoli upravená, moc nechutná, takže jsme ji v jídelníčku vyzkoušeli, ale nepokračovali s ní. Až právě sušená a drcená si nás získala. Jednak jako doplněk stravy v tobolkách, kdy měla skvělé zdravotní účinky a recenzi najdete zde: Recenze – hlíva ústřičná v tobolkách. A také jako dochucovací prostředek tepelně zpracovaných i čerstvých jídel, kdy jsme klasickou hlívu nahradili v receptech drceným práškem a vše bylo velmi chutné.


Nejoblíbenějším jídlem v tomto směru u nás zůstává kuřecí masou na houbách s rýží. Postup najdete zde Recenze: Hlíva ústřičná – recept na maso s hlívou. Pouze sušenou hlívu v celku jsem nahradila sušenou hlívou v prášku. Koření přidávám na maso ještě před zalitím vodou, aby lépe k masu přilnulo a více ochutilo, takže drcenou hlívu jsem přidávala spolu se solí hned po prvotním osmahnutí masa. A dle očekávání nezůstává, při této výměně hlívy za prášek, na talířích nic 🙂

Osobně doporučuji zeleninu nakupovat přímo od farmářů, hlívu a jiné koření přímo od pěstitelů, kteří si to rovnou i zpracovávají… Pak je vše chuťově výraznější, v potravinách je větší obsah zdraví prospěšných látek a samozřejmě vše také déle vydrží čerstvé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *